dimecres, 28 d’abril del 2010

Taronger







Els tarongers dolços van ser portats a Itàlia, Espanya i Portugal de l'índia al segle XV. Hi ha diferent tipus de taronja dintre del conjunt de taronges dolces. Un dels tipus més comú és la taronja de València, que es conrea a Espanya,Àfrica i Austràlia, aquesta variant és una de les més comercialitzades. Crida molt l'atenció un altre tipus de taronja dolça per les seves característiques, aquesta es la taronja de sang, la qual sembla com si tinguis sang al seu interior i el seu suc és d'un color vermell robí.
Al voltant de l'any 1850 es va descobrir a un monestir del Brasil una taronja molt estranya, la qual no tenia llavor al seu interior no tenia llavor, en canvi si que tenia al seu interior una espècie de taronja petita igual a la gran, com si fos un bessó. Aquesta taronja més petita s'emblava una llombrígol humana, per la qual cosa se li va donar el nom de la taronja Llombrígol. Aquesta taronja era molt dolça i molt fàcil de pelar, raons per les qual seria excel·lent per comercialitzar-la, però tenia l'inconvenient que al no tenir llavor només podia ser cultivada mitjançant estolons de la planta original del monestir. Actualment són molt conreades a Califòrnia, i distribuïdes per tot el món. Totes les taronges Llombrígols que existeixen tenen el mateix constituent genètic que les taronges de l'arbre del monestir del Brasil.
Avui dia, moltes persones de tot el món prenen cada dia taronja, ja sigui directament menja'n el fruit o prenen sucs d'aquesta, perquè les taronges són una de les millors fonts i més barates de vitamina C que existeixen. A diferencia de molts altres animals el cos humà no fabrica vitamina C amb regularitat, la qual ajuda a guarir les infeccions i les ferides.
Les taronges també són molt bona font de fibra dietètica, però no contenen gran quantitats de minerals.
Les flors del taronger serveixen com a tranquil.litzant, contra l´estrès i per dormir.
Preparació: en infusió. S´escalfa aigua i un cop arrenca el bull es tanca el foc i s´hi tira la flor del taronger. Es tapa i es deixa reposar uns 5-10 minuts. després es cola i es beu.
Recol.lecció: les flors del taronger es recullen a la primavera. Una tècnica molt estesa és posar un paraigua obert sota el taronger i fer-les caure a dins, intactes.
Conservació: S´asseca i es guarda a l´ombra, en un lloc ventilat.